صنعت پنبه

صنعت پنبه

صنعت و تولید پارچه

صنعت پنبه

· تاریخچه پنیه

انسان از 5000 سال ق.م لباس پنبه ای می پوشیده. باید گفت مردم هند، تمدن دره سند یا پاکستان، چین، آفریقا، استرالیا و مکزیک برای اولین بار با پنبه آشنا شدند. کم کم کشت این محصول در اروپا و آسیا گسترش یافت و تا به امروز که در کل دنیا از این محصول در منسوجات و دیگر لوازم زندگی استفاده می کنند.

سوال اینجاست که پنبه چه ویژگیهایی دارد. پنبه متشکل از الیافی نرم و پف دار است، این الیاف از سلولز تشکیل شده. در طول تاریخ این محصول به دلیل مبادلات وسیع تجاری اس به طلای سفید لقب گرفته. از الیاف پنیه برای تولید پارچه استفاده می شود. باید اذعان کرد که پنبه پرکاربردترین الیاف در صنعت پوشاک است.

پنبه یکی از اعجاز طبیعت است که جهت استفاده در شاخه های مختلف مورد توجه کشاورزان و صنعت شده است.

طی سالهای اخیر هند بزرگترین تولیدکننده پنبه در جهان است و بعد از آن چین و آمریکا قرار دارند.

استفاده از پنبه در پوشاک چه مزایایی دارد

پنبه بسیار نرم است و پوست را اذیت نمی کند، کاری که پارچه های مصنوعی انجام می دهند.

پنبه درجه حرارت بدن را مانند یک عایق کنترل می کند، در تابستان سرد و در زمستان گرم نگه می دارد. در واقع مناسب همه فصول است.

پنبه الیافی نرم دارد که بسیار راحت و نرم است.

پنبه عرق بدن را جذب و آن را به هوا تبدیل می کند. در واقع مانند حوله کار می کند، رطوبت را از پوست دور کرده و در نتیجه نمی گذارد پوست دچار قارچ و باکتری شود. پس این پارچه مناسب ورزشهای یوگا، مدیتیشن و .... لباسهای گیاهخوارن و ... است.

پارچه های پنبه ای برای پوست آلرژی ایجاد نمی کنند.

پنبه دارای الیافی قوی دارد و در برابر شستشو مقاوم است.

صنعت کتان

  • کتان یا بَرزَک

کتان دانه ای است از گیاه گلدار. اصالتاً از سرزمینهای شرقی تا کشور هندوستان می باشد. تاریخچه آن به هزاران سال پیش در مصر باستان و اتیوپی برمی گردد. در قفقاز و گرجستان کنونی نیز در غارهایی که متعلق به دوران ماقبل تاریخ حدود 30 هزار سال ق.م است کتانهای خشک شده پیدا شده است.

بذر کتان سرشار از اسید اُمگا 3 است. که معمولاً گیاهخواران در رژیم غذایی و پوشاک خود از آن استفاده می کنند.

الیاف کتان دارای مواد غیرسلولزی بیشتری نسبت به پنبه است.

این دانه مناسب آشپزی است. و بذری است که معمولاً گیاهخواران در سبک غذایی خود از آن استفاده می کنند.

ویژگیهای کتان

کتان بخاطر استحکام خوبی که دارد معمولاً در پارچه های چادری، روزمیزی، بند کفش، لباسهای ورزشکاران و ... مورد استفاده قرار می گیرد.

استحکام الیاف کتان تقریباً دوبرابر پنبه است و در صورت مرطوب بودن این استحکام بیشتر هم می شود. الیاف کتان درخشنده تر از پنبه است. اثر رطوبت پذیری کتان بیشتر از پنبه است. همچنین این الیاف تا 120 درجه سانتیگراد حرارت را تحمل می کند. پس الیافی است مناسب نقاط گرمسیری و رطوبت خیز.

در کل بذر آن مناسب رژیم غذایی گیاهخواران است و دانه های آن در صنعت پوشاک گیاهخواران بسیار کاربرد دارد.

صنعت کنف

· کنف چیست و چه کاربردی برای گیاهخواران دارد؟

یکی از مقرون به صرفه ترین الیاف طبیعی بعد از پنبه، کنف است. کنف دارای الیافی بادوام است. این الیاف در لیف درخت و هسته چوب پیدا می شود. الیاف کنف معمولاً از ساقه گیاه استخراج می شود. این گیاه در مناطق گرمسیر و مربوط رویش دارد و تا دمای 30 درجه رشد می کند.

روغن کنف از اسیدهای چرب اشباع نشده است که دارای روغن اُمگا 6 می باشد، و دارای چربیهای گیاهی بوده و برای قلب و عروق ضرر ندارد و مناسب گیاهخواران است که در سبد غذایی خود از آن استفاده می کنند.

یکی از کاربردهای کنف در صنعت آشپزی است که بخاطر روغن آن مناسب گیاهخواران است، علاوه برآن از برگهای آن مانند اسفناج در سالاد استفاده می شود و پخته آن با دیگر مواد از سبزیهای مورد مصرف گیاهخواران است، همچنین در صنعت پوشاک نیز بسیار استفاده می شود. چرا که الیاف آن دارای استحکام و کشش بالایی است و دوام و قدرت بالایی دارد. همچنین الیاف طبیعی آن دارای درخشش طلایی و ابریشمی است که به فیبر طلایی شهرت دارد.