خواص خرما
خرما
قدمت کشت و پرورش خرما و نخل به بیش از 7000 هزار سال پیش باز می گردد. خرما یکی از قدیمی ترین گیاهان کشت شده توسط انسان است. خرما در آب و هوای گرم رویش دارد و بیشتر در نقاط جنوب ایران (هرمزگان، بوشهر، خوزستان، کرمانشاه و ایلام) کشورهای حاشیه خلیج فارس، شمال آفریقا، هند و قسمتی از اسپانیا می روید. این خوردنی خوشمزه به طور سنتی برای اهداف پزشکی مختلف مورد استفاده قرار گرفته و انواع آن به دلیل خواص ضد باکتری، ضد التهابی و آنتی اکسیدانی خود می توانند به پیشگیری از برخی بیماریها و بهبود برخی شرایط سلامت انسان کمک کند.
خرما انواع مختلفی دارد که هرکدام خواص بیشمار و فوق العاده ای برای بدن دارند و همچنین برای درمان و جلوگیری از بسیاری از بیماریها به بدن کمک می کنند که برای پوست و مو نیز بسیار مفید هستند. باید در نظر داشت بسیاری از مردم از خواص و ارزش این ماده مفید و مغذی آشنا هستند چرا که خرما دارای فیبر فراوانی است که این فیبر برای سلامت دستگاه گوارش بسیار مفید است.
هر خرما شامل 2.8 میلی گرم کلسیم، 5 گرم کربوهیدرات و 20 کالری است، 25 % ساکارز، 50% گلوکز، پکتین، آب، انواع ویتامین ها A,B,C,E، مقداری املاح معدنی، همچنین سرشار از آنتی اکسیدان است مانند تانن که از آسیب سلولی جلوگیری می کند و در برابر التهاب محافظت می کند، خوردن خرما کرم روده را از بین می برد.
خواص جادویی خرما
- بهبود بیماریهای اعصاب: خرما سرشار از پتاسیم و منیزیم است و برای جلوگیری از پرفشاری خون و بهبود عضلات و اعصاب ضروری است. پتاسیم موجود در خرما بیشتر از موز است.
- درمان اختلالات روده ای: خرما حاوی فیبر بسیار زیادی است که می تواند باکتریهای موجود در روده را بکشد. و از یبوست جلوگیری می کند، همچنین نیکوتن موجود در خرما به درمان اختلالات روده کمک می کند.
- درمان کم خونی: خرما سرشار از آهن است که با کم خونی مبارزه می کند.
- تنظیم کننده کلسترول: مصرف خرما می تواند بر میزان کلسترول و استرس تأثیر مثبتی داشته باشد.
- جلوگیری از شب کوری: علت اصلی شب کوری کمبود ویتامین A است. خرما حاوی این ویتامین است که با این بیماری مبارزه می کند.
- بهبود سلامت قلب: آنتی اکسیدانهای موجود در خرما باعث جلوگیری از آترواسکلروز می شوند که باعث سخت شدن شریان ها و ایجاد لخته خون می شوند. خرما کاهش دهنده بیماریهای قلبی و عروقی است.
- مفید برای پوست و مو: خرما حاوی ویتامین D, C است که به بهبود سلامت پوست و مو کمک می کند همچنین مزایای ضد پیری دارد و از تجمع ملانین در بدن جلوگیری می کند.
- جلوگیری از مسمومیت ها: خوردن خرما از بروز مسمومیت ها الکلی جلوگیری می کند.
- درمان کننده اسهال: بالا بودن پتاسیم خرما می تواند به بهبود اسهال کمک کند.
- بهبود سلامت مغز: مصرف خرما باعث کاهش آلزایمر در افراد می شود همچنین از التهابات مغزی جلوگیری می کند و استرس در افراد را کاهش می دهد.
- جلوگیری از سرطان: مصرف خرما از رشد باکتریها در روده جلوگیری می کند و خاصیت ضد سرطانی دارد.
- افزایش انرژی: خرما به دلیل اینکه حاوی مواد مغذی فراوانی است پس باعث افزایش سطح انرژی در افراد می شود، همچنین حاوی قندها طبعی مانند گلوکز، سقز، فروکتوز است که همه اینها به تقویت انرژی در افراد کمک می کند.
- افزایش دهنده وزن: خرما به دلیل خواص فراوانی که دارد می تواند مناسب افرادی باشد که وزن کمی دارند، بنابراین افزایش دهنده وزن است.
- عضله ساز قوی: خرما بخاطر پتاسیم و منیزیم و روی که دارد مناسب ورزشکارانی است که می خواهند عضله سازی کنند.
انواع خرماها
کبکاب، زاهدی، خاصویی، مضافتی، پیارم، گنتار، خنیزی، ربی، شاهانی، شکر، برنی، برهی، صمرون، بیرمی، خاویزی، شاخونی، سیسی، اهرمی، قصب، بیرمی، هلیلی، خضاب، جهرمی، زیدی، کروت، سرخ، حلاوی، سمیلی، خاویزی، لیلوئی و ...
خرمای کبکاب
خرمای کبکاب از شناخته ترین خرماهای ایران است که در بین مردم شهرت و محبوبیت زیادی دارد. این خرما از خرماهای صادراتی ایران است و دارای دو نوع است، خرما و رطب. رطب آن به رنگ زرد است با طعمی شیرین که به خرمای عسلی نیز شهرت دارد. و خرمای آن به رنگ قهوه مایل به قرمز است. طبع این خرما گرم است و در مناطق بوشهر و خوزستان به وفور کشت می شود. این خرما از مهم ترین انواع خرمای ایران است که از نظر اقتصادی و صادراتی نیز در جایگاه ویژه ای قرار دارد. عمده کشورهای خریدار این خرما کشورهای همسایه، آمریکا، اروپا و آفریقا است.
خواص خرما کبکاب: تأمین کننده قوای از دست رفته بدن، سرشار از منیزیم، سرشار از آهن و کلسیم، دارای فیبر مناسب، خواص ضد آلرژیک، ارزش غذایی بالا، خاصیت ملین بودن آن، دارای ویتامین A,C.B1,B2 است که برای سلامت بدن و قدرت بینایی مناسب است.
خرمای زاهدی
یکی از مهمترین خرماهای صادراتی خرمای زاهدی یا خرمای قصب است. این خرما بخاطر طعم و رنگ ویژه آن یکی از پرفروش ترین خرماها در ایران و جهان است. این خرما بصورت نیمه خشک مصرف می شود. به دلیل خاصیت بسیار بالای آن در کشورهای اروپایی به عنوان اکسیر جوانی شهرت دارد.
رنگ متمایل به رنگ زرد دارد و جزء خرماهای خشک محسوب می شود. این خرما بیشتر در بوشهر، خوزستان، جنوب فارس، غرب کرمانشاه کشت می شود که مرغوب ترین آن مربوط به بوشهر است. این خرما به دلیل قند بالای آن در تولید مواد قندی خوراکی و یا الکل و سرکه هم کاربرد زیادی دارد. به دلیل قیمت پائین و خواص زیاد آن متقاضی زیادی دارد. بیشترین خریداران آن کشورهای عربی و آفریقایی، پاکستان و افغانستان است.
خواص خرما زاهدی: این خرما میوه بسیار مغذی است که دارای فواید بیشماری است. این خرما سرشار از ویتامین C،B1,B2 است، سرشار از منیزیم، آهن، پتاسیم، منگنز، کلسیم و ... است، این خرما فیبر بسیار زیادی دارد که از سرطان جلوگیری می کند، برای سلامت قلب بسیار مناسب است، کالری آن کم است، دارای آهن فراوان است، کلسیم بالایی دارد که برای استخوانها مفید است، مناسب کم خونی است، قند موجود در آن مناسب افراد دیابتی است.
خرمای خاصویی
خرمای خاصویی یا خرمای آلویی یکی در استان بوشهر یکی از خرماخیزترین استان های ایران کشت می شود. دیگر مناطقی که این خرما کشت می شود خوزستان، جنوب فارس است. این خرما در مناطق کوهپایه ای و خشک کشت می شود شهرستانهایی مانند جم، عسلویه، کنگان، فیروز آباد، فراشبند و ... رنگ آن قهوه ای روشن است و ریزترین خرما در ایران و جهان است، هرچند قامت ریزی دارد اما طعمی شیرین و دلنشین دارد. این خرما شیره بسیار زیادی دارد که کشورهای عربی و اروپا خریداران اصلی آن هستند، همچنین دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است تا آنجا که به آن خرمای قندی نیز می گویند و شیره آن از محصولات جانبی آن محسوب می شود البته شیرینی آن گلو را اذیت نمی کند و به نسبت بقیه خرماها قند کمتری دارد و مناسب افراد دیابتی است. این خرما سرشار از پتاسیم، آهن، منیزیم است که برای سلامتی بسیار مناسب است. این خرما بعنوان یکی از شیرین کننده معمولاً در بسیاری از کیک، شیرینی، بیسکوئیت ها و حتی غذاهای سنتی کاربرد دارد.
خرمای مضافتی
خرمای مضافتی یکی از خرماهای شهرستان بم است. این خرما پوست مشکی، براق، نازک و صافی دارد که به راحتی قابل جدا شدن است. این خرما یکی از خرماهای صادراتی کشور محسوب می شود. رنگ این خرما عموماً بنفش تیره و سیاه است همچنین دارای گوشت و شهد و طعم فوق العاده ای است. این خرما باید در یخچال نگهداری شود. این خرما دارای آهن و پتاسیم بالایی است. طبع آن گرم است و عموماً بعنوان دارو برای سلامت افراد استفاده می شود.