خواص گشنیز

خواص گشنیز

گشنیز

گشنیز گیاهی است که به طور گسترده در جهان کشت می شود و در صنعت غذا به عنوان ادویه و چاشنی بسیاری از غذاها از آن استفاده می شود که به صورت خام «برگ و ساقه» یا خشک شده مصرف می گردد. این گیاه بومی جنوب غرب آسیا و غرب تا شمال آفریقاست و به طور گسترده ای در خاورمیانه، منطقه مدیترانه، هند، آسیای جنوبی، آمریکای لاتین، چین و آفریقا مورد مصرف قرار می گیرد. گشنیز علاوه بر دادن طعم و بوی مطبوع به غذا، دارای ارزش غذایی بالایی نیز هست.

این گیاه خوش عطر و خوش طعم دارای مواد معدنی فراوانی است که سرشار از خواص درمانی است و فواید بسیار زیادی دارد که به آن لقب گیاه معجزه آسا داده اند. گشنیز برای کاهش کلسترول، درمان التهاب و مشکلات پوستی و تنظیم فشار خون کاربرد دارد.

خواص گشنیز

  • مراقبت از چشم

گشنیز حاوی آنتی اکسیدان ها، ویتامین A,C و مواد معدنی مانند فسفر است و از بیماری های بینایی جلوگیری می کنند و کشیدگی عضله و فشار روی چشم را کاهش می دهند. همچنین گشنیز حاوی بتاکارون است که از بیماری های متعدد چشمی جلوگیری می کند.

گشنیز به علت اثر تحریک کنندگی که بر غدد درون ریز دارد، باعث ترشح انسولین شده و در نتیجه سطح انسولین خون را بالا می برد و این امر باعث تنظیم قند خون می شود.

  • تنظیم فشار خون

مصرف گشنیز فشار خون را کاهش می دهد و در نتیجه از بروز بیماری های قلبی عروقی، از جمله حملات قلبی و سکته مغزی کاهش می یابد.

سیترنلول موجود در گشنیز اسانسی ضدعفونی کننده عالی است. گشنیز خواص ضدمیکروبی دارد و برای درمان زخم های دهان و از بین بردن بوی بد دهان مورد استفاده قرار می گیرد.

  • بهبود سلامت استخوان

گشنیز سرشار از کلسیم است که برای سلامت استخوان ها مفید هستند. کلسیم و دیگر ترکیبات موجود در گشنیز موجب رشد و دوام استخوان ها و جلوگیری از پوکی استخوان می شوند.

  • بهبود سیستم گوارش

گشنیز به علت عطر و بوی زیاد روغن های اسانسی اش، به ترشح مناسب آنزیم ها و آب گوارشی در معده کمک می کند، در نتیجه سیستم گوارش و مری را برای پیش راندن غذا تحریک می کند. بنابراین برای سیستم گوارش و معده مفید است.

اسیدهای موجود در گشنیز مانند اسید لینولئیک، اسید اولئیک، اسید پالمیتیک و... در کاهش میزان کلسترول خون بسیار مؤثر هستند و همچنین باعث کاهش میزان کلسترول بد LDL در عروق خونی و رگ ها و در نتیجه منجر به سکته قلبی می شوند.

  • درمان اسهال

گشنیز حاوی موادی مانند بورنئول و لینالول است که برای عملکرد روده و معده مفید هستند. گشنیز در درمان اسهال ناشی از میکروب و قارچ ها مفید است. همچنین برای جلوگیری از تهوع، استفراغ و بیماری های معده بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این گیاه سرشار از مواد زیست فعال است، به همین دلیل همیشه خواص جدیدی از آن کشف می شود.

  • جلوگیری از کم خونی

گشنیز سرشار از آهن است و مصرف آن برای کسانی که کم خونی دارند توصیه می شود.

گشنیز حاوی اسید لینولئیک و سینئول است که خواص ضد سرطانی و ضد روماتیسمی هستند. گشنیز برای تورم هایی نظیر تورم ناشی از نارسایی کلیه یا کم خونی نیز مفید است. کاهش التهابات پوستی منجر به کاهش ناراحتی ها و بهبود ظاهر پوست می شود و همچنین برای درمان بیماری های پوستی مانند اگزوما، خشکی پوست و عفونت های قارچی مناسب است.

  • ضد آلرژی

گشنیز دارای آنتی هیستامین قوی است که می تواند آلرژی های فصلی و تب یونجه را کاهش دهد.

  • درمان زگیل

گشنیز دارای خاصیت تحریک کنندگی است، بنابراین برای درمان زگیل مناسب است.

روغن های اسانسی در گشنیز دارای اسیدها و عناصر ضدمیکروبی، آنتی اکسیدانی، ضدعفونی کننده و سم زدایی هستند. ویتامین C و آهن موجود در این گیاه باعث بهبود و جلوگیری از آبله می شوند و از میزان درد می کاهند.

  • تنظیم عادت ماهانه

گشنیز محرک طبیعی است و ترشحات غدد درون ریز را تنظیم می کند و این امر بر تنظیم سیکل قاعدگی تأثیر دارد و درد قاعدگی را کم می کند.