خواص عرق آویشن
عرق آویشن
این گیاه حدود 350 گونه مختلف دارد که 14 گونه آن در مناطق مختلف ایران دیده می شود که در بالا به آن اشاره شد. آویشن از گیاهان گلدار و دولپه است و از تیره نعنائیان. این گیاه بوته ای است و ساقه های گیاه مستقیم و علفی یا چوبی و پرشاخه است. ارتفاع ساقه ها اغلب 10 تا 30 سانتیمتر بوده و گاهی به 45 سانتیمتر هم می رسد. برگهای آن کوچک، معطر و همیشه سبز است. این گیاه دارای گلهای کوچک بنفش و سفید است.
این گیاه تقریباً در اواسط بهار و همراه با گل دهی برداشت می شود و برداشت دوم در اواسط تابستان و برداشت سوم در اواسط پائیز صورت می گیرد.
عرق آویشن به دلیل خواص دارویی و ادویه ای فراوانی که دارد بسیار محبوب و پرطرفدار است و سابقۀ استفاده از آن به قرن ها پیش باز می گردد. در طب اسلامی با استفاده از این عرق بسیار توصیه شده است. عرق آویشن عطر بسیار خوشی دارد به همین دلیل در صنایع مختلفی مانند صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی کاربرد بسیار دارد و بازار عمده مصرف گیاه آویشن در کشورهای آمریکا و اروپا است. طبع عرق آویشن گرم است.
گیاه آویشن در نواحی مختلف ایران به نام آویشم، آزوبه، زروه، جعتری، آنوخ، ازوه، کهلیک اوتی، کاکله اوتی، اوشوم، پلنگ مشک و ازگند شناخته می شود. خاستگاه رویش این گیاه شرق مدیترانه است و برخی نواحی آسیا. در ایران نیز در استان های گیلان، مازندران، گلستان، فارس، هرمزگان، بوشهر، همدان، چهارمحال بختیاری، لرستان، کردستان و نواحی کوهستانی سیستان و بلوچستان.
این گیاه حدود 350 گونه مختلف دارد که 14 گونه آن در مناطق مختلف ایران دیده می شود که در بالا به آن اشاره شد.
گیاه آویشن منبعی غنی از ویتامین های A, C و K، مس، منگنز، آهن، پتاسیم، کلسیم، فسفر، کارواکرول، پیریدوکسین، فیبر، فلانوییدها و روغن اسانس است. آویشن به دلیل خاصیت ضد التهابی، ضد عفونی، ضد قارچی و تسکین دهندگی به درمان بیماری های مختلفی مانند عفونت های روده ای، ریوی، مشکلات معده، نقرس و سیاتیک، اختلالات مغزی، دردهای قاعدگی، سرماخوردگی، گلو درد و آکنه و... کمک می کند.
روشهای تهیه عرق آویشن
برای تهیه عرق آویشن از سرشاخه های گلدار آن استفاده می کنند. برای این کار ابتدا آویشن را به همراه آب حرارت می دهند تا به جوش آید. بخار آب را به روش های مختلف سنتی یا صنعتی سرد و سپس تقطیر می کنند. مایعی که به این روش به دست می آید عرق آویشن است.
خواص عرق آویشن
از خواص عرق آویشن می توان آن را به عنوان دارویی جایگزین برای بسیاری از بیماری ها استفاده کرد. بخور آویشن، غرغره آن و مصرف عصاره روغنی این گیاه بر روی پوست نیز بسیار مفید است. این گیاه دارای ترکیباتی مانند تیمول است. تیمول خواص ضد باکتریایی، ضد ویروسی، قارچی و انگلی دارد. همچنین عرق آویشن می توان به توانایی آن در کنترل اشتها، تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن و دفع حشرات اشاره کرد.
-
کاهش اضطراب و استرس
آویشن گیاهی مناسب برای کسانی که دچار اضطراب و استرس هستند. مصرف عرق آویشن باعث کاهش اضطراب می شود.
-
کاهش عفونت روده
مصرف مداوم عرق آویشن باعث کاهش عفونت های روده می شوند. باکتری کلوستریدیوم پرفرنژنس یکی از عوامل بیماری زای مؤثر در ایجاد عفونت روده است.
-
مقابله با سرفه
عرق آویشن برای مقابله با سرفه بسیار مؤثر است. آویشن از دیر باز برای بهبود سرفه، برونشیت و سایر مشکلات تنفسی مورد استفاده قرار می گرفته است. بخور آویشن نیز در باز کردن مسیر تنفس و بهبود سرفه مؤثر است.
-
دردهای قاعدگی
یکی از خواص آویشن تسکین درد و گرفتگی های عضلانی است. مصرف مداوم عرق آویشن باعث کاهش انقباضات و دردهای ناشی از قاعدگی می شود.
-
کاهش التهابات پوستی
یکی از خواص خوب عرق آویشن کاهش التهابات پوستی است که به بهبود بخش های متورم پوست کمک می کند.
-
برفک دهان
آویشن و عصاره های آن برای درمان بوی نامطبوع دهان و پیشگیری از بیماری های دهان و لثه مورد استفاده قرار می گرفته است. عرق آویشن برای درمان برفک دهان مورد استفاده قرار می گیرد.
-
جوش صورت
عرق آویشن یکی از درمان های کاهش و التیام جوش صورت است. آویشن دارای خواص ضدباکتریایی است و همین امر برای درمان جوش های صورت و بدن مفید است.